Raha ei tuo onnea. Mutta kyllä se pirun paljon helpottaa. Näin on ennen uskottu. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan kuitenkin varakkaammat ovat myös onnellisempia. Eli raha tuo onnea. Tai sitten onnellisille kertyy rahaa. Erään tutkimuksen mukaan ne ovat onnellisia, joille työ on tärkeää. Ehkä tästä löytyy korrelaatiota.

Työstään pitävät ja työtään tärkeänä pitävät ihmiset ovat onnellisia. Työ on tärkeä osa onnellisuutta, ainakin osalle. ja nämä ihmiset myös todennäköisemmin kehittyvät työssään ja nousevat asemiin, joissa palkka on parempi. Raha tule siinä vanavedessä.

---

Monesti luullaan, että niillä joilla on rahaa, raha on tärkeintä ja koko ajan mielessä. Itse olen vankasti sitä mieltä, ettei kukaan ajattele rahaa niin paljon kuin köyhä.

Toisaalta, kukaan omalla työllään rikastunut ei sanoisi, ettei raha merkitse mitään. Raha merkitsee ahkerille aina sitä, että pitää itse se ansaita. Vain sellainen, jolle raha tippuu taivaasta (tai papan taskusta) voi sanoa, ettei raha merkitse mitään.

---

Raha merkitsee paljon. Ei todella paljon, mutta paljon. Sen ansiosta naiset ovat voineet saavuttaa tasa-arvon. Sen ansiosta naiset voivat lähteä nyrkin ja hellan välistä halutessaan. Sen ansiosta lapsemme voivat opiskella ja harrastaa, ja löytää sen kautta oman paikkansa maailmassa ja osana sosiaalisia verkostoja.

Raha mahdollistaa perheissä sen, että on yksi riidanaihe vähemmän. Raha mahdollistaa sen, että on yksi stressinaihe vähemmän. raha mahdollistaa sen, että voi iltaisin, viikonloppuisin ja lomilla viettää aikaa perheen kanssa joskus ylellisilläkin tavoilla.

---

Raha merkitsee ruokaa, vaatteita, asumisolosuhteita ja lääkkeitä. Se mahdollistaa paljon mukavia hetkiä.

---

Entä jos sitä ei ole?

---

Miksi sitä ei ole?

- S.