Mitä vanhemmaksi elää, sitä vähemmän sitä ymmärtää mitään. Ymmärtää jotain, ja muiden asioiden suhteen ei edes kuvittele ymmärtävänsä. Sitä alkaa riemuita niistä asioista, jotka saa mahtumaan kalloonsa, kuten sen, että osaa itse ohjata haarukan suuhunsa. Ja vähän vaikeampien asioiden suhteen ei edes kuvittele tietävänsä.

Sen sijaan, että etsisi vastauksia, etsiikin kysymyksiä.

Mustavalkokuvista löytyy tosi paljon harmaan sävyjä. 

---

Onko asioiden ja ihmisten ymmärtäminen välttämätöntä? Kuuluuko se ihmisyyteen? Yritämme niin kovasti selittää kaiken. Kaikkeen on syy tai syyllinen. Kaikki on loogista.

---

Usein kuulee miesten sanovan, ettei naisia voi ymmärtää. Naiset ovat epäloogisia. Minun kokemukseni mukaan miehen ne epäloogisia ovatkin! Ehkä heidän logiikkansa avautuu vain miesten koodiston kautta? Mies ymmärtää miehen logiikkaa ja nainen naisen?

Poikkeuksia toki on. Oman äitini logiikka ei ole koskaan avautunut minulle. Onko siis olemassa äiti-tytär-logiikkakin? Ehkä. Sillä onhan olemassa parisuhdelogiikkakin. Se on logiikan muodoista vaikein.

---

Sähköpostiin tupsahtaa silloin tällöin näitä mies-nais-mies-sanakirjoja. Yleensä niiden naurun kohteena on naisen logiikka. En usein tunnista puoliakaan niistä naiseen liittyvistä piirteistä. Sen sijaan tunnen monia miehiä, jotka ajattelevat kuin nainen. Motkottavat. Nipottavat. Ovat mustasukkaisia. Vaativat huomiota. Kääntävät takkinsa mennen tullen ja palatessa. Pihtaavat.

---

Miehen epäloogisuus on tabu. Jos mies on epälooginen, siihen on looginen syy.

Siinä missä mies tekee investointeja, nainen hassaa rahojaan.

Siinä missä nainen pihtaa, mies on vain stressaantunut ja kaipaa huomiota älyllisellä tasolla.

Mutta siinä missä mies pettää sikamaisuuttaan, nainen vain hakee emotionaalista tukea, koska on epätoimivan suhteen vanki.

---

Logiikka on vähän niin kuin objektiivisuus tai joulupukki. Siihen on kiva uskoa, mutta oikeasti se on satua.

Tunnepohjalta tässä kaikki porskuttaa. Ja niille tunteille haetaan järkiperusteluja.

-S.