Jos olet kävellyt Helsingin keskustassa tämän talven aikana puoli kilometriä olet taatusti törmännyt kerjäläisiin. Jos et ole kävellyt, olet taatusti lukenut heistä lehdistä. Etkä turhan päiten, nämä asfaltille polvistuneet mummot ja muut ovat kyllä värittäneet katukuvaa. Ja se väri on kyllä harmaanpuoleinen.

---

Olen varmaankin sydämetön paskiainen, mutta minulta ei kyllä sympatiaa heru. Tulen vihaiseksi joka kerran, kun näen mummon ja pikkulapsen kädet ristissä, kuppi edessä kylmällä kadulla. Mummo vielä menisi, mutta pakkoko siihen on se pikkuvauva ottaa sympatiaa heruttamaan?

Koko touhu on minusta härskiä. Se on aivan liian laskelmoitua ollakseen todellisesta hädästä kertovaa.

---

Ensinnäkin nämä kerjäläiset ovat sijoittuneet kaupungille tasaisin välimatkoin. Niin tasaisin välimatkoin, että tuntuu kuin karstasta oltaisiin kimpassa katsottu otolliset kerjuupisteet ja sitten jaettu paikat koko suvun kesken.

Toisaalta onhan se kätevää neuvoa vaikka turisteja sillä perusteella, että käännyt sitten siitä kolmannen kerjäläisen kohdalta vasemmalle, niin siinä on sitten Kamppi.

---

Toiseksi nämä kerjäläiset eivät näytä nälkäänäkeviltä. Lapsilla on pyöreät, punaiset posket. Vanhemmatkin näyttävät lähinnä ulkoilman ahavoittamilta, tervehenkisiltä kalastajilta kuin henkensä pitimiksi kerjääviltä.

Kaikki ovat pukeutuneet harmaisiin ja mustiin. Se on minusta outoa. Jos joutuu etsimään vaatteensa roskiksista tai hakemaan pelastusarmeijalta, niin miten ihmeessä koko klaani on löytänyt ja valinnut pelkästään värittömiä vaatteita?

Vaikuttaa siltä, että heilläkin on työpaikalla pukukoodi.

---

Kolmanneksi ihmetyttää, että miten näillä bensan hinnoilla heillä on ollut varaa reissata Keski-Euroopan halki Suomeen asti kerjäämään? Ymmärrrän toki, että suomalaisen elintason ansiosta täällä voi päästä paremmille "palkoille" kuin Romaniassa. Mutta jostainhan ne bensarahat on jo etukäteen saatu! Vai onko ne kerjätty matkan varrella? On vietetty viikko Saksassa, jotta oltaisiin saatu matkakassaan riittävästi bensarahaa ja sitten on päästy lopulta Suomeen.

Jos näin on, niin miksi ihmeessä he ovat päätyneet Suomeen? Veikkaan, että Euroopassa on monta kivempaakin kerjäyspaikkaa. Etelä-Saksassa ei asfaltti ole läheskään yhtä kylmä kuin Helsingissä ja elintasoa riittää takuulla. Ja lisäksi ihmismassaakin on niin paljon enemmän, että luulisi kolikonheittäjiäkin siihen massaan osuvan enemmän.

Veikkaan, että kerjäläisretkue ei ole sattumalta Suomeen osunut. Heidät on Suomeen lähetetty. Näille paikallisille kerjäläisille osui paska nakki. Joko he saivat arvonnassa lyhimmän tikun tai sitten iso pomo ei ole ollut tyytyväinen. Onnekkaat pääsivät Nizzaan

---

Minua ärsyttää se, että Helsingissä on kerjäläisiä. Olen ylpeä suomalaisesta elintasosta ja sosiaaliturvastamme. Olen sitä mieltä, että täällä ei kenenkään tarvitse värjötellä polvillaan jäisellä kadulla. Ei, jos suostuu käyttämään suomalaista sosiaalipalvelujärjestelmää. Jos ei suostu, niin täytyy kysyä, miksei suostu jos tänne on kerran halunnut tulla?

Ärtymykseni syy on itsekäs. Katson maksavani veroja sen verran, että sillä ruokittaisiin ainakin yksi nälkäinen perhe. Hyväntekeväisyyteenkin annan rahaa. Lahjoitan vaatteitani kierrätykseen.

Ehkä on liikaa vaadittu, että se takaisi minulle kerjäläisvapaan työmatkan?

Jos käytöstäni haluaa kutsua omantunnon ostamiseksi (veroilla kerjäläisvapaaksi), niin vapaasti saa kutsua. Samalla logiikalla jokainen kerjäläisille rahaa antava on myös omaatuntoa ostamassa.

- S.